Tutustu Nopsan
polkupyöriin

Lisävauhtia polkupyöräharrastukseen

Olemme koonneet sivustolle vinkkejä helpottaaksemme juuri Sinulle parhaiten sopivan pyörän löytämistä. Oikea pyörä on käyttötarkoitukseensa sopiva, oikean kokoinen, hyvillä osilla varustettu ja mikä tärkeintä, itselle mieleinen. Pyörän oikea koko vaikuttaa ratkaisevasti harrastuksen ja liikkumisen  mielekkyyteen ja jatkuvuuteen. Vertaa runkokokotaulukkoa ja katso sinulle sopivin runkokoko.

Pyörää ostettaessa kannattaa hyödyntää palvelua ja kääntyä asiantuntevan pyöräkaupan puoleen. Ammattitaitoisen myyjän avulla mieluisan ja ennen kaikkea omiin käyttötarpeisiin parhaiten soveltuvan pyörän löytyminen helpottuu. Nopsan jälleenmyyjillä, Intersport-kaupolla, palvelu on aina ollut etusijalla ja kuluttajalupaukset pitävät huolen siitä, että hankkimastasi pyörästä on sinulle iloa pitkäksi aikaa.

Mukava ja tehokas pyöräily vaatii muitakin välineitä kuin pelkän polkupyörän. On luonnollista, että lyhyillä työ- tai asiointimatkoilla varusteiden tarve ei ole yhtä suuri kuin aktiivisessa harrastepyöräilyssä, mutta turvallisuudesta ei kannata satunnaisenkaan pyöräilijän tinkiä. Tutustu kokoamiimme varustevinkkehin ja löydä harrastukseesi lisävauhtia!

Polkupyörän valintaopas

Sopiva pyörä tuntuu hyvältä. Polkupyörä kannattaa koeajaa aina ennen ostopäätöksen tekemistä.  Kiinnitä testiajon aikana erityistä huomiota  ajoasentoon, rungon mittasuhteisiin sekä pyörän hallittavuuteen ja mukavuuteen.  Jos olet epävarma pyörän sopivuudesta, pyydä vinkkejä asiantuntevalta myyjältä.

Polkupyöriä myydään internetissä niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin verkkokaupoissa ja usein myös sellaisissa liikkeissä, joissa ei ole polkupyöriin liittyvää asiantuntemusta. Hinnalla kilpaileva pyörä voi lopulta osoittautua laatupyöriä kalliimmaksi ylimääräisten huoltotarpeiden ja lyhyemmän käyttöikänsä takia. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa myös varmistua polkupyörän ja ostopaikan yleisistä takuuehdoista.

Ostopäätöksen tekeminen

Kun ostat polkupyörän asiantuntevalta myyjältä, saat neuvoja pyörän käyttöönotossa ja perushuolloissa sekä mahdollisesti eteen tulevissa ongelmatilanteissa. Nopsaa myyvissä Intersport-kaupoissa on apunasi asiantuntevia myyjiä, jotka pystyvät löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan pyörän. Lähes 60:n Intersport-kaupan valtakunnallinen verkosto varmistaa vaivattoman pyörän hankinnan ja huollon kaikkialla Suomessa sekä saat kattavaa ja monipuolista apua myös takuuasioissa.

Muista polkupyörän huolto ostomisen jälkeen

Säännöllisellä huoltamisella polkupyöräsi  on toimintavarmempi ja kestää pidempään. Huolletulla pyörällä on myös turvallista  ja vauhdikasta ajaa. Pyörän huolto on parasta ajoittaa aina kun pyörää käytetään pidemmän tauon jälkeen. Vuosittaista perushuoltoa ei missään tapauksessa tulisi laiminlyödä. Varsinkin jarrujen kunto, pinnojen kireys sekä ruuvien ja mutterien kiinnitykset on hyvä tarkistaa säännöllisesti.

Huollattamalla pyöräsi säännöllisesti lisäät sen käyttövuosia ja samalla myös ajo-ominaisuudet ja -turvallisuus säilyvät.

Oikean kokoinen pyörä – oikea ajoasento

Yksi polkupyörän tärkeimmistä mitoista on rungon koko. Se vaikuttaa hyvin paljon ajoasentoon ja –mukavuuteen sekä pyörän hallittavuuteen. Kehomme mittasuhteet ovat yksilölliset, eikä yleispäteviä ohjeita pyörän koosta voida tarkasti antaa. Eri valmistajien käyttämät runkogeometriat ja rungon mittaustavat voivat vaihdella, ja siksi polkupyörän todellinen koko on vaikea ilmoittaa täsmällisesti. Oikean kokoisen polkupyörän löydät parhaiten asiantuntevan myyjän opastuksella ja koeajamalla.

Seuraava taulukko antaa suuntaviivat, joiden perusteella itselleen sopivaa pyörää voi lähteä etsimään. Arvion perusteena on jalan sisäpituus, jonka saat seisomalla suorassa jalat rinnakkain ja mittaamalla korkeuden lattiasta nivustaipeeseen. Osalla pyöränvalmistajista on omat mallinsa naisille, joilla on usein pidemmät jalat ja lyhyempi yläruumis kuin vastaavan kokoisilla miehillä.

Vaikka pyörän mittoihin on syytä kiinnittää huomiota, kannattaa muistaa, että rungon oikea koko on vasta ensimmäinen – vaikkakin se tärkein – askel ihanteellisen ajoasennon saavuttamiseksi.

Maantie- ja maastopyörän ohjeelliset suosituskoot

Jalan pituus Maantiepyörän koko Maastopyörän koko
75-78 cm 48-52 cm 14-16 tuumaa tai S
79-82 cm 50-54 cm 16-17 tuumaa tai M
83-86 cm 53-57 cm 17-18 tuumaa tai L
87-90 cm 56-60 cm 19-21 tuumaa tai XL

Lastenpolkupyörien ohjeelliset suosituskoot

Pyörän koko Lapsen ikä Lapsen pituus
12" 2 - 4 v. 80 - 100 cm
16" 3 - 5 v. 90 - 120 cm
20" 5 - 8 v. 110 - 130 cm

Polkupyörän huolto-opas

Polkupyörä vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta tavallisimmassakin kaupunkipyörässä on yllättävän monta liikkuvaa osaa ja hienoa rakennetta – jousitetuista maastopyöristä tai monivaihteisista harrastefillareista puhumattakaan.

Jotta polkupyörä toimisi niin kuin sen pitää eli turvallisesti ja varmasti sekä kestäisi käyttöä mahdollisimman pitkään, sitä täytyy huoltaa säännöllisesti. Hyvässä kunnossa oleva pyörä on myös miellyttävä käyttää.

Osa pyörän huoltotoimenpiteistä on helppo tehdä itsekin, mutta joissakin tapauksissa pyörä kannattaa kiikuttaa asiantuntijoiden tarkistettavaksi ja laitettavaksi. Tutustun Nopsan tarjoamiin huoltovinkkeihin.

Riittävän usein huoltoon

Pyörässä on paljon vaikeasti huollettavia osia, jotka kannattaa jättää asiansa osaavien liikkeiden hoidettavaksi. Monet toimenpiteet vaativat myös erikoisvälineistä, joiden hankkiminen omaan työkalupakkiin ei ole järkevää. Perusteellinen huolto kannattaa teettää vähintään kerran vuodessa.

Jos olet epävarma omista korjaustaidoistasi, jätä osien korjaaminen, vaihtaminen ja säätäminen asiantuntevan huollon tehtäväksi. Opettele kuitenkin tekemään ainakin helpoimmat hommat (esimerkiksi puhjenneen sisärenkaan vaihtaminen) itse. Joskus ne saattavat tulla eteen silloin, kun apua ei ole lähellä saatavilla.

Polkupyörän huolto

takaa kepeät kilometrit

Kun polkupyörän huolto tehdään hyvin ja pyörää huolletaan säännöllisesti, luvassa on varmoja ja palkitsevia kilometrejä. Määräaikaishuollot on hyvä tehdä keväisin ja syksyisin. Tarvittaessa menopeli on hyvä viedä perusteelliseen ammattihuoltoon etenkin, jos korjaukset ja säätämiset eivät suju itseltä luontevasti. Pyörän perushuolto onnistuu onneksi pääpiirteittäin useimmilta omatoimisestikin.

Pyörähdä pesulla

Polkupyöräsi ansaitsee säännöllisen pesun, jotta se kestää ja palvelee sinua pitkään. Etenkin kurakelien jälkeen lika jää kummittelemaan runkoon, ketjuihin ja rattaisiin, ellet huuhdo sitä pois.  Pesu onnistuu tavallisella astianpesuaineella ja vedellä, mutta ketjujen ja rattaiden puhdistamisessa vahvempi liuotin, harja ja lämmin vesi ovat paikallaan. 

Ahtaimpiin väleihin saatat tarvita jotain terävää ja kapeaa, jolla raaputat likapaakut pois. Vettä tarvitset paljon, mutta painepesuri on erittäin huono kaveri työhön. Jos käytät painepesuria, varo erityisesti laakereita, napoja ja keskiötä.

Pesun ja huuhtelun jälkeen kuivaa pyörä puhtaalla kankaalla. Tarkista samalla maalipinnan ja renkaiden kulutuspinnan kunto sekä ajovalot. Maalatut ja kromatut pinnat voi vahata. Lohjennut maalipinta kannattaa paikkamaalata heti.

Voideltuna vauhtiin

Puhdistuksen, tarkastuksen ja voitelun piiriin kannattaa ottaa erityisesti jarrut, vaihteet, laakeristot, polkimet, pyörät, ketjut, lukko ja vaijerit.Ketjuja öljytessäsi tiputa tai ruiskuta öljyä ketjujen sisäpinnalle ja pyöritä kampia, jotta öljy levittäytyy kunnolla. Kun öljy on imeytynyt, pyyhi ylimääräinen voiteluaine ketjujen pinnalta, jottei se joudu jarrupinnoille.

Käytä ruuveja ja muttereita kiinnittäessäsi vaseliinia. Se ehkäisee ruostumista ja helpottaa aikanaan osien irrottamista. Vaijereihin saat sopivan määrän voitelua, kun vedät öljyn sormillasi vaijeria pitkin. Tarkoituksen sopii ohut öljy. Kylmällä jähmettyvä vaseliini saattaa häiritä vaihteiden toimintaa.

Pyörä tarvitsee voitelua säännöllisesti ja pesun jälkeen joka kerta. Varmistu kuitenkin, että käyttämäsi öljy sopii tarkoitukseensa. Esimerkiksi lukkomekanismi jumittuu herkästi, jos käytät lukkoon soveltumatonta öljyä.

Turvallisia kilometrejä toimivalla pyörällä

Polkupyörän huoltoon kuuluu kulkupelin toimintavarmuudesta huolehtiminen. Tarkista, ovatko pyörät tukevasti paikallaan. Jos tunnet kokeillessasi tuntuvaa sivuliikettä, pyörän kiekkojen napalaakerien välys tulee säätää kuntoon.

Ovatko ohjaustangon sekä satulatolpan ruuvit riittävän tiukalla? Älä kuitenkaan ylikiristä ruuveja. Entä toimivatko vaihteet ja jarrut? Niiden säätö ja korjaus sujuvat monesti paremmin kokeneemmalta pyöränlaittajalta.

Koita käsin, että puolat ovat samalla kireydellä vierekkäisten kanssa. Huolehdi, että ketju on oikealla kireydellä. Onko keskilaakerissa vaihdon tarpeesta kertovaa välystä, ovatko kampien pultit riittävän kireällä? Kiristä pultit ja mutterit tarvittaessa, älä käytä liikaa voimaa.

Ilmapaine suosituksen mukaan

Pumppaamalla pyöriin oikean ilmanpaineen ehkäiset rengasrikkoja ja varmistat sujuvan matkanteon. Oikea ilmanpaine käy ilmi ulkorenkaan reunaan kirjatusta valmistajan suosituksesta. Mitä paksumpi rengas, sen pienempi rengaspaine.

Käännä pyörää niin, että venttiili on ylhäällä. Irrota venttiilinkorkki ja pane se varmaan talteen pumppauksen ajaksi. Yleensä pyörissä on pikaventtiili, jolloin et tarvitse erillistä sovitinkappaletta pumpun ja venttiilin väliin.

Öljypullo, pumppu ja pesuvehkeet

Rätti, vesisanko, öljypullo ja pumppu ovat polkupyörän huollon tärkeimmät perusvälineet. 
Ilmanpainemittarilla varustettu jalkapumppu on hyvä hankinta jokaiselle pyöräilijälle. Muista varmistaa, että pumpun suutinosa sopii pyöräsi venttiileihin. Varastossa kannattaa pitää ylimääräisiä venttiileitä.

Tarve kuminpaikkaussetille tulee yleensä odottamatta, joten varaudu rengasrikkoihin ennakkoon. Saatat tarvita polkupyörän korjauksessa ja huollossa myös muun muassa jakoavainta, kuusiokoloavainsarjaa, ruuvimeisseleitä sekä räikkä-, lenkki- ja puolausavainta. Pienestä harjasta on apua ketjujen ja rattaiden puhdistuksessa.